• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • V tento adventný čas sme sa po tretíkrát zapojili do zbierky krabičiek plných lásky pre seniorov. Krabičky boli krásne vyzdobené a naplnené všelijakými dobrotami a darčekmi. Nechýbali ani ručne vyrobené vianočné pozdravy a priania. Spolu sme vyzbierali krásnych 60 krabičiek, ktoré vyčaria úsmev deduškom a babičkám. Všetkým štedrým darcom za to patrí veľké ĎAKUJEME! Do fotogalérie bol pridaný nový album Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

          • Bubnovačka

          • Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí si každoročne pripomíname 19. novembra. Aby sme nezostali ticho, ale upozornili na tento problém, zapájame sa do aktivity Bubnovačka, i keď tento rok sme termín presunuli až na december. Bubnovali sme na bubny, hrnce, hudobné nástroje, fľaše... Deťom sme ukázali, že je dôležité o tomto alebo podobných problémoch hovoriť. Je potrebné všímať si jeden druhého, byť k sebe tolerantní a milí a ak nás alebo kamaráta niečo trápi, nebojme sa zdôveriť. Aj u nás sa deti môžu s akýmkoľvek problémom obrátiť na svojich učiteľov alebo pani psychologičku (viktoria.hicarova@centrum.sk).Do fotogalérie bol pridaný nový album Bubnovačka.

          • Šikovný chlapec, šikovné dievča

          • Žiaci 3. a 4. ročníka sa tento školský rok mohli opäť zapojiť do súťaže ŠIKOVNÝ CHLAPEC, ŠIKOVNÉ DIEVČA, ktorú organizuje ABC Centrum voľného času v Prešove. Do Prešova sa vybrali súťažiť štvrtáci 30. 11. 2022, tretiaci až o pár dní neskôr 8. 12. 2022. Zástupcovia z každej triedy si mohli preveriť svoje všeobecné vedomosti, šikovnosť v strihaní, skladaní a lepení papiera, zapamätávaní predmetov či skladaní puzzle. Popri súťažení sme mali zážitok najmä z cesty do Prešova a „výletu“, kým sme čakali na autobus domov. Až v januári sa dozvieme, ktorí žiaci postúpili do finálového kola. Už teraz sa nemôžeme dočkať! Držíme palce! Do fotogalérie bol pridaný nový album Šikovný chlapec, šikovné dievča.

          • Tvorivý remeselník

          • Začal sa Advent a s ním aj príprava vianočného pečiva. Členovia krúžku Tvorivý remeselník si spolu pripravili cesto na medovníčky, vykrojili postavičky a ochutnali, čo sa im podarilo. Týmto získali skúsenosti a zručnosti pri manipulácii s ostrými predmetom, ako je nôž, naučili sa opatrne narábať s horúcimi predmetmi, napr. plechom na pečenie a obsluhovať elektrické spotrebiče – elektrickú rúru. A hlavne urobiť niečo vlastnými rukami, potešiť seba aj iných. Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvoriví remeselníci.

          • Návšteva prvákov v klube dôchodcov

          • Koniec novembra bol dňom, kedy prváci navštívili Klub dôchodcov v Drienove. Deti aj starí rodičia si stretnutie naplánovali ešte v októbri, no pre choroby na obidvoch stranách sa neuskutočnilo. Vhodný čas nastal pred Vianocami. Žiaci starkých potešili pesničkami, ktoré sa naučili na hodinách hudobnej výchovy. Starkí ich na oplátku pohostili koláčikmi. A vtedy nastal ten pravý čas, čas na spoločné rozhovory. Do fotogalérie bol pridaný nový album Prváci v akcii.

          • Regionálno-environmentálny jesenný deň

          • Náš regionálno-environmentálny jesenný deň sa uskutočnil v nádhernom slnkom zaliatom piatku 7. 10. 2022. Naším cieľom v tomto školskom roku je budovať udržateľnú klimatickú záhradu s praktickým riešením zachytávania dažďovej vody. Klimatické zmeny sú výrazné a je, verme, že ešte len najvyšší čas s tým niečo urobiť. Naša škola rozhodne nechce stáť bokom, uvedomujúc si závažnosť problému je environmentálna gramotnosť našou vzdelávacou prioritou. Neformálnym vzdelávaním sme vysadili ružový záhon, chryzantémový záhon, záhon z cibuľovín. Založili sme zelenú stenu, ktorú tvoria popínavé paviniče, a jedlý živý plot z muchovníka. Tri vyvýšené záhony sme vybudovali z použitých tehál, z plochých kameňov a dreva. Prechodový chodník tvorí kamenec, štrk a priepustná fólia. Vyčistili sme altánky, naniesli na ne nový náter, rovnako sme ošetrili vstupnú bránu a namaľovali ju farbami školy a vysadili okrasné i jedlé stromy a kry, medzi nimi napr. mišpuľu, drienku, morušu či gaštan. Vybudovali sme tzv. suchý potok, ktorý oveľa viac zachytáva vodu v krajine. Dažďovú vodu zachytávame do špeciálnych sudov, z nich ju odvádzame do jazierka a odtiaľ do dažďovej záhradky, z ktorej vyviera do suchého potoka. Pozdĺž neho sme vysadili rôzne trvalky i trávy, osadili kamene. Regionálny rozmer podčiarklo pečenie oblátok, jabĺk i zemiakov. Naložili sme kapustu, navarili džem z drienok, napiekli palacinky i oblátky či trubičky, opekali, grilovali, „mačankovali“. Popritom sme vyrábali voskované ozdoby, ozdobné sklíčka, tkali sme a pracovali s hlinou na hrnčiarskom kruhu. O kultúru sa postaral náš folklórny súbor Drienka, ktorý nás potešil svojím pekným vystúpením. Každá ruka sa zišla. Ďakujeme pekne všetkým, ktorí nás prišli pozrieť, Klubu dôchodcov, ktorí nás navštívili, rodičom a priateľom školy, ktorí nám prišli pomôcť, vďaka panie Bombíková, Cviková Ľudka, Cviková Julka, Golodžejová, Patriková, Šmalecová, Tomková a páni Bombík, Demek, Hricko, Jurek, Kažimír, Patrik, Sosa Peter, Sosa Pavol, Piskor, Sokol, Tomko. Partii Bombíková, Bombík, Cviková Ľudka, Cviková Julka, Demek, Golodžejová, Patriková, Patrik, Sosa Peter, Sosa Pavol ďakujeme osobitne za prípravu občerstvenia pre všetkých zúčastnených. Ďakujeme občianskemu združeniu Strom života za finančnú podporu nášho projektu Ako Zemi znížiť teplotu. Klub Stromu života Zelená drienka reagoval na výzvu Stromu života – Stromácka jeseň. Príspevok 300 EUR sme použili na nákup trvaliek, cibuľovín a materiálu. Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Tešíme sa, bo na valaľe dobre, na valaľe zdravo. A kec i kuśčičko a postupne i vecej zňižime i ceplo na Žemi, ta to budze bars fajne! Do fotogalérie bol pridaný nový album Regionálno-environmentálny jesenný deň.

          • Pohyb, pohyb, pohyb

          • Posledné novembrové dni patrili v našej škole pohybu, a to v plnej paráde. 28. a 29. 11. 2022 sme zaplnili telocvičňu do posledného miesta a s veľkým zanietením sme odohrali florbalové zápasy. V pondelok sa popasovali s pravidlami tejto loptovej hry dievčatá. Prvé miesto obhájili žiačky 9. ročníka, na 2. mieste boli ôsmačky, na 3. dravé šiestačky, 4. miesto obsadili siedmačky a 5. miesto patrilo žiačkam 5. ročníka, ktoré to nevzdávali do poslednej chvíle. Druhý deň sa pustili do boja chlapci, a to naozaj s veľkým nasadením. Na 5. mieste skončili žiaci 5. ročníka, ktorým sa nepodarilo streliť ani jeden gól, na 4. mieste skončili ôsmaci, 3. miesto sa ušlo siedmakom, na 2. mieste sa umiestnili žiaci 6. ročníka, ktorí boli rovnako draví ako ich spolužiačky. A na 1. mieste sa z víťazstva tešili žiaci 9. ročníka, ktorí zbierajú úspechy v športovej oblasti (vo vodách slovenského jazyka sa im „pláva“ veľmi ťažko:)). Tešíme sa zo všetkých úspechov (i neúspechov) a povzbudzujeme do ďalších športových aktivít. Do fotogalérie bol pridaný nový album Pohyb, pohyb, pohyb.

          • Deň mlieka

          • Každoročne si koncom septembra pripomíname Svetový deň mlieka na školách a inak tomu nebolo ani tento rok. Podstatou tohto dňa je neustále si pripomínať, aký veľký význam má pre náš život a náš organizmus mlieko. Na oslavu toho sa celá škola „obliekla“ do bieleho oblečenia, a tak žiaci aj učitelia ladili s farbou mlieka. Informácie o význame mlieka už deti získali formou prezentácie a overili si svoje vedomosti jednoduchým kvízom. Naši najmenší nás potešili svojimi krásnymi tematickými kresbami. Počas veľkej prestávky na deti čakal výborný puding a osviežili sa tiež pohárom chutného mlieka. Žiaci si určite budú pamätať. že mlieko je hodnotným nápojom, ktorý dodá telu energiu, a preto by malo byť súčasťou zdravého stravovania nielen u detí, ale i u adolescentov a dospelých. Do fotogalérie bol pridaný album Deň mlieka.

          • Ďakujeme

          • S koncom roka a priam "neuveriteľnými" cenami už vlastne všetkého sa chceme veľmi pekne poďakovať p. Milošovi Kazimírovi, ktorý nám štedro pomohol a my sme mohli školu zabezpečiť na celý rok všetkými typmi tonerov, ktoré potrebujeme či už na čiernobielu, či farebnú tlač. Ďakujeme. Ďakujeme aj nášmu pravidelnému podporovateľovi p. Martincovi, ktorý svojimi príspevkami pomáha našej škole. Ďakujeme.

          • Týždeň dobrovoľníctva

          • Týždeň dobrovoľníctva je celoslovenská udalosť, počas ktorej deti aj dospelí navštevujú dobrovoľnícke organizácie alebo pomáhajú skrášľovať svoje okolie. Aj my v škole, ako jeden super tím, sme chceli svojou aktivitou dať o sebe vedieť. Žiaci sa počas týždňa zapisovali na 3 rôzne aktivity - výroba záložiek, chutné prekvapenie a popoludnia v ŠKD, ktoré sme postupne zrealizovali. V utorok sme vyrobili záložky, ktoré poputujú deťom spolu s ďalšími vyzbieranými školskými pomôckami. V utorok a stredu žiaci 2. stupňa zavítali k deťom v školskom klube detí, kde sa spoločne zahrali a pomohli s úlohami. Vo štvrtok popoludní žiaci prichystali chutné piškótové prekvapenie pre ostatné deti. Okrem týchto aktivít sme sa rozhodli urobiť zbierku školských pomôcok. Vďaka vám sme vyzbierali aktovky, peračníky a písacie potreby, ktoré urobia radosť ďalším deťom. Ďakujeme všetkým vyše 50 dobrovoľníkom, ktorí venovali kúsok svojho času, talentu, dobrej nálady alebo prispeli do zbierky. Už teraz sa tešíme na ďalšie dobrovoľnícke aktivity. Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň dobrovoľníctva.

          • Vybíjaná dievčat

          • Dňa 29. 11. sa naše žiačky zúčastnili na okresnom kole vo vybíjanej. Súťaž sa konala na ZŠ Važecká v Prešove. Do skupiny nám boli pridelené žiačky zo ZŠ Šrobárová a Važecká. V prvom stretnutí sme podľahli žiačkam zo Šrobárovej 17:7. V druhom stretnutí sa naše žiačky zlepšili a remizovali so ZŠ Važecká 6:6. Na postup do finále to ale nestačilo. Našim žiačkam za reprezentáciu školy ďakujeme.

          • NOVINKA V ŠKOLSKEJ KNIŽNICI

          • Už niekoľko mesiacov sme hľadali rozdeľovače, ktoré by pomohli orientovať sa deťom aj knihovníkom v školskej knižnici. Všimli sme si v kníhkupectve, že tam majú rozdeľovače pekné kovové, ktoré sa neničia a dlho vydržia . Hovorí sa „za opýtanie nebijú,“ a tak sme skúsili osloviť riaditeľa kníhkupectva Martinus Michala Meška. Žiadali sme radu, kde takéto rozdeľovače môžeme zakúpiť, a dostali sme oveľa viac. Martinusáci nám zaslali kovové rozdeľovače s písmenkami, ktoré už zdobia našu knižnicu a pomáhajú našim deťom ľahšie vyhľadať knihu, po ktorej túži ich čitateľské srdce. Ďakujeme! Do fotogalérie bol pridaný nový album Novinka v knižnici.

          • 9. september - Deň obetí holokaustu a rasového násilia

          • “Tí, ktorí si nepamätajú minulosť, sú odsúdení ju opakovať. Ľudstvo nemôže dopustiť, aby sa história zopakovala.” Počas dňa mladší žiaci na prvom stupni spoznávali silu priateľstva. Najprv plnili rozličné úlohy, pri ktorých videli, čo majú spoločné, čo rozdielne a ako dokážu so vzájomnou pomocou napredovať. Každá trieda vyrobila knihu priateľov a naučila sa pieseň o kamarátstve. Žiaci druhého stupňa spoznali príbeh o záchrane prevažne židovských detí z Československa, ktorej autorom bol Sir Nicholas Winton. V roku 1939 z vlastnej iniciatívy zachránil 669 detí tak, že im počas nacistickej okupácie Československa zabezpečil prevoz do Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Typická pre neho bola jedna vlastnosť - ľudskosť, vďaka ktorej nebol ľahostajný a konal v správny čas. Žiaci si počas dňa vyrobili pasy a získavali libry, podobne ako to v minulosti potrebovali vtedajšie deti. Následne sa dostali na územie “Veľkej Británie”. Aj vďaka tomuto príbehu sme mohli bližšie nahliadnuť do vtedajšej doby, spoznať inšpiratívneho človeka a motivovať sa v konaní dobra k sebe navzájom. V závere sme mohli odchádzať s pocitom, že mať ľudskosť, vzájomnú úctu a porozumenie napriek rozdielom je dôležitejšie ako to, čo nás rozdeľuje.

          • Knižné kamarátstva

          • Naši žiaci sú s našou školskou knižnicou naozaj kamaráti. A keďže kníhkupectvo Panta Rhei prišlo v rámci kampane Knižné kamarátstva so súťažou o desiatky kníh do našej knižnice, tak sme sa neváhali zúčastniť. Súťažná úloha znela jednoducho: pošlite nám  fotografiu alebo video žiakov, ktoré nejako súvisí s čítaním alebo knihami pre deti. Úderom 14:00 sa naša školská knižnica hmýri čitateľmi a tak to nebol najmenší problém. Spojili sme sily – ochotu, nápad, herecké výkony. Zistili sme, že práca herca je náročná, ale záujem o knihy sme nemuseli predstierať.  Výsledok našej práce si môžete pozrieť TU. Netrpezlivo už  čakáme na vyhlásenie výsledkov súťaže.

          • "Branné"

          • V prvom školskom týždni sme absolvovali teoretickú a praktickú časť ochrany života a zdravia. Počas teoretických hodín sa žiaci oboznámili s učivom riešenia mimoriadnych udalostí, pohybu a pobytu v prírode a zdravotnej prípravy. Počas týchto hodín si žiaci vyskúšali ukrytie a ochranu v budove počas mimoriadnej situácie. Všetci žiaci sa s vyučujúcimi museli čím skôr premiestniť z tried do najbezpečnejšej zóny v škole. Taktiež sme zrealizovali evakuáciu školy, pri ktorej sme sa všetci čo rýchlejšie premiestnili zo školy na evakuačné miesto. Počas praktickej časti žiaci druhého stupňa navštívili takzvanú Malú Kanadu, kde deviataci pripravili rôzne úlohy a testy z teoretickej časti. Žiaci si vyskúšali, ako by postupovali pri rôznych zraneniach, prekonávali rôzne prekážky v prírode, triafali na presnosť a pod. Počas prestávky si opekali špekáčiky a slaninku, ktorými sa posilnili pred cestou naspäť. Boli to poučné dni a veríme, že žiaci si z nich odniesli veľa informácií. 

          • Bezhotovostné platby

          • Vážení rodičia, úhrady za ŠKD od IX. 2022 je potrebné realizovať bezhotovostne. Pripomíname, že platby za školské stravovanie a ŠKD je nevyhnutné uskutočniť tak, aby boli prevedené na účet školy v stanovených termínoch (v týchto termínoch sa realizuje kontrola o zaplatených preddavkoch).

          • Večer strašidiel

          • Teší nás, že život sa dostáva (ako-tak) do normálnych koľají a že sme sa opäť mohli vrátiť k zaužívaným a obľúbeným školským akciám. A takou je aj Večer strašidiel, ktorý tentokrát prebiehal vo večerných hodinách počas jedného strašidelného piatku 4. 11. 2022. Skutočnosť, že podobné školské aktivity už naozaj veľmi chýbali, podčiarkla MNOHOPOČETNÁ účasť, tento rok sa prihlásilo 76 detí! Strašidielka, strašidlá, strašidlá juniori, strašidlá seniori, ale aj obludy sa stretli pred školou v čase, keď už bolo slnko dávno preč a nadvládu prebral tmavý a „strašidelný“ (ako inak) večer. Hneď v úvode nás čakal „strašidelný“ sprievod Drienovom. Rozdelili sme sa do skupín, každá skupina dostala čarovné svetlo a úlohou jednotlivých členov skupiny bolo priniesť čarovné svetlo späť do školy tak, aby plameň nezhasol. A že to teda bola náročná úloha! Cestou sme stretávali všakovaké príšery, ktoré sa nám snažili plameň uhasiť, niektorým sa to aj podarilo, ale ostali (našťastie) aj také skupiny, ktoré si plameň víťazne do školy priniesli. V budove „strašidelnej“ školy, pri svetle sviečok a za zvuku „strašidelnej“ hudby sme si mohli detailne prezrieť všetky strašidelné masky a oceniť tie najlepšie. Úloha to bola náročná, no vybrali sme a musíme povedať, že niektoré výtvory vystrašili aj silných chlapov (aj pána učiteľa). Možno tomu nebudete veriť, ale aj strašidlá potrebujú doplniť energiu, a tak sme sa posilnili „strašidelným“ perníkom, „hrôzostrašnými“ muffinkami a ČČ (čarodejným čajom) a mohli sme sa pustiť do súťaženia. Tekvicový futbal, lovenie čarovných predmetov v zapáchajúcej, neidentifikovateľnej tekutine, zdolávanie hrôzostrašnej dráhy, divoký tanec s veľavravným názvom Vytras svojho parazita a veľa ďalších „strašidelných“ súťažných disciplín, ktoré mnohým strašidielkam priniesli sladkú i čitateľskú odmenu, nás preniesli v čase a blížiaca sa noc (a rodičia stojaci za oknami školy – asi sa k nám tiež chceli pridať) nám pripomenuli, že záver Večera strašidiel sa blíži. Rozlúčili sme sa v rytme posledných tanečných krokov a opustili iba v tento večer strašidelnú školu. Tak do skorého videnia, milé strašidlá. P. S.: Úloha na záver článku znie: KOĽKOKRÁT SA V ČLÁNKU OBJAVILO SLOVO STRAŠIDELNÝ?

    • Kontakty

      • Základná škola
      • Správca obsahu: zsdrienov@gmail.com
      • 0911 918 948 alebo +421 51 793 13 05 (základná škola) 0902 807 457 (školská jedáleň) 0902 518 952 (školský klub detí)
      • Nám. kpt. Nálepku 12 Drienov Slovakia
      • IČO: 37876848
      • DIČ: 2021670101
      • Školské stravovanie: SK29 0200 0000 0016 4170 0757 - VÚB
      • ŠKD: SK81 0200 0000 0016 6355 6055 - VÚB
      • Darovací účet: SK86 0200 0000 0016 6355 9651 - VÚB
      • Účet RZ: SK88 0900 0000 0050 4957 3494 - SLSP
      • GDPR: zodpovedna.osoba.zsdrienov@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje